Még egy ovis témájú bejegyzés, bár ez inkább gasztro. Aztán ígérem, más vizekre evezek, és jobban bemutatom a helyet, ahol élünk, ahogy az intróban jeleztem.
Na szóval, ez a menü fiam ovijából való, bár nem ott főznek, hanem egy étteremből hozatják a kaját Bolognából, ami 60 km. Ez a tavaszi-nyári szezonra vonatkozik, mert szezonálisan frissíteni szokták a menüt. Az ételek 4 hetente variálódnak.
1. hét
Hétfő: paradicsomos tészta, zöldséges frittata (olyan mint az omlett sütőben), párolt zöldség, friss szezonális gyümölcs, uzsonnára kenyér és friss gyümölcs
Kedd: vegyes zöldségkrémleves tésztával, sült csirkemell, krumpli, gyümölcs, uzsonnára tejszínes jégkrém
Szerda: tagliatelle tészta raguval (szélesmetélt és gondolom bolognai ragu), sajttál, friss nyers zöldség, gyümölcs, uzsonnára sós keksz és koffeinmentes tea
Csütörtök: pesztós tészta, sütőben sült pulykaszelet, nyers zöldség, gyümölcs, uzsi: ciambella (kuglófféleség)
Péntek: parmezános rizottó, csőben sült laposhal-filé, friss zöldség, gyümölcs, uzsira gyümölcsjoghurt
Na, csorog már a nyálatok? Akkor jöhet a 2. hét :)
Hétfő: tészta olajjal és parmezánnal, spenótos-rikottás tortácska, friss zöldség, gyümölcs, uzsira kenyér és banán
Kedd: cukkinis tészta (turmixolt szósz), sajttál, olajon párolt zöldség, gyümölcs, uzsi: gyümölcsjoghurt
Szerda: tonhalas tészta, csirkeszelet sütőben sütve, friss zöldség, gyümölcs, uzsi: grissini, gyümölcslé
Csütörtök: sáfrányos rizottó, húsgolyók (borjúhúsból) sütőben krumplival, gyümölcs, uzsi: plum cake (piskótaszerű süti)
Péntek. tészta genovai pesztóval, halas tortácska, friss zöldség, gyümölcs, uzsi: paradicsomos pizza
Hát össze se hasonlítható a magyar menzával, az biztos.
3. hét
Hétfő: paradicsomos-bazsalikomos tészta, zöldborsós frittata, párolt zöldség, gyümölcs, uzsonnára crostata (nutellás v. baracklekváros omlós-rácsos süti) és koffeinmentes tea
Kedd: zöldségkrémleves, margherita pizza, friss zöldség, gyümölcs, uzsira gyümölcsjoghurt
Szerda: spenótos-rikottás tortácska, olajos-zsályás paradicsom (?), pármai v. főtt sonka, zöldségöntet, gyümölcs, uzsi: gyümölcs
Csütörtök: ragus tészta, rozmaringos csirkemell, friss zöldség, gyümölcs, uzsi: lekváros kenyér
Péntek: zöldséges rizottó, laposhal-filé sütőben, párolt zöldség, gyümölcs, uzsonna: tejszínes fagyi
4. hét
H: pesztós tészta, rikottagolyócskák, friss zöldség, gyümölcs, uzsi: grissini, tea
K: fokhagymás tészta, rostonsült sertésoldalas, tepsis krumpli, gyümölcs, uzsi: sós keksz, gyümölcslé
Sze: olajos-parmezános tészta, darált borjúhús(os valami?), friss zöldség, gyümölcs, uzsi: gyümölcsjoghurt
Cs: csicseriborsós rizottó, sült "pénztárca" (főtt sonka és sajt összenyomva, panírozva), friss zöldség, uzsi: gyümölcs
P: paradicsomos spagetti, laposhal lisztbe forgatva, vajban kisütve, friss zöldség, gyümölcs, uzsi: sült gnocchi
Ha valamit nem értetek, ne ne kérdezzétek, mi a fene az, főleg ha kérdőjel is van, mert én is csak nézek, pedig már azt hittem, ismerem a helyi olasz konyhát, mármint a kommersz turistacsalogatón túlit is.
Az elemezgetésbe most nem mennék bele, az olasz étkezési szokásokról és az emiliai ételekről mindenképp tervezek még posztokat.