HTML

La Bella Italia

Olaszország egy ott élő külföldi szemével, sok-sok képpel, tájak, városok, ételek, életek, érdekességek.

Friss topikok

  • bhe: Pont félúton van Párma és Bologna közt. Megéri útba ejteni, bár el kell ismernem, Bolognával azért... (2016.11.24. 14:47) Modenai rejtélyek
  • bhe: @inkvisitor: Hát én pont ilyen tisztaságmániás vagyok, amit leírsz, hogy semmi háziállat és amikor... (2014.04.04. 13:02) 10 különbség az olasz és a magyar ovik között

Modenai rejtélyek

2016.11.21. 15:00 bhe

 

Nemrég múlt Halloween. Nem olasz ünnep és még csak nem is katolikus, viszont nagyon felkapott itt Olaszországban. Szerintem az az oka, hogy az olaszok nagyon szeretnek jelmezekbe beöltözni, meg mindent megünnepelni. A 'Trick or treat' olaszul így hangzik: 'Dolcetto o scherzetto'. Érdekes amúgy, hogy nekik külön ünnepük van január 6-án mikor a Befana, a boszorkány hoz édességet a gyerekeknek éjszaka, ennek ellenére komoly hagyományai vannak már a Halloweennek is. Mindenhol Halloween bulik, rengeteg gyerek járja a szomszédságot édességet kunyerálni, és szinte az összes környékbeli kastélyban (van belőlük egy pár...) különleges Halloween esti programmal készülnek.

Az olasz tanfolyamon, ahova járok, a tanár boszorkánysapkát húzott, cukorkával kínált, és egy tematikus Halloween órával készült mindenféle helyi borzongató rejtelmekről. Persze sok történelem is volt benne, valós dolgok, csak ültünk és tátott szájjal hallgattuk. Ezekből szeretnék megosztani egy csokorral, mert szerintem nagyon érdekesek.

Római kori sírok

A Modena főterén álló dóm alatt már az időszámításunk kezdete környékén is temetkeztek, a kereszténység elterjedése előtt is (akkor persze még nem volt dóm). Egyes sírokon érdekes, a halállal kapcsolatos szimbólumok, állatábrázolások figyelhetők meg. Ilyenek a kutya, a macska és a halálos tekintetű baziliszkusz. Ismerős lehet talán egy kutyafejű isten az ókori Egyiptomból, Anubisz, aki nem más, mint az alvilág ura. És hogy miért pont a kutya szimbolizálja a halottak istenét? Nos, mert az ókorban, középkorban az utcán falkákban káró kutyák seperc alatt rámozdultak a szabadon hagyott holttestekre és megették... A macskákra ugyanez igaz.

A római sírok egyébként kb. 7 méterrel a földfelszín alatt találhatók. A holttestek mellé obulusokat, az ókorban használatos aprópénzt tettek, mely fedezte az alvilágba tartó utazás költségét, hitük szerint. Egy Vetilia nevű rabszolgából lett előkelő asszony sírja még ma is látható a Via Emilián, Modena keleti része felé. Az ő sírjában az obulusok mellet fülbevalók jelezték társadalmi rangját.

A bálnacsontváz a Piazza Grandén

Legelőször 1518-ban említették írásos formában a rejtélyes csontokat, mint régóta a közösség birtokában lévő egyfajta ereklyét . Mivel a középkori ember anatómiai ismeretei elég hiányosak voltak, azt a következtetést vonták le, hogy ilyen hatalmas csontok csakis egy sárkánytól származhatnak. Logikus... Amúgy is, elvégre hogy kerülne egy bálna a Pó-síkságra? Hát úgy, hogy pár százezer évvel ezelőtt tenger borította ezt a területet. A Secchia folyó homokjában (ami anno keresztülfolyt Modenán de ez egy másik történet) és a Salse di Nirano-nál (metángázos sárvulkánocskák) még mindig lehet őskori fosszíliákra, kagylólenyomatokra bukkanni.

Artúr király Modenában

 A dóm egyik bejárata fölött (Porta della Pescheria) Artór királyt és a kerekasztal lovagjait ábrázoló domborműveket lehet megfigyelni. A dolog érdekessége azon túl, hogy hogy került Itáliába még az, hogy a történetek megírása előtt 20 évvel keletkeztek(Geffrey Monmouth 1138-ban a Historia Regnum Britanniae-ban számol be Artúr királyról, míg ez az ábrázolás az 1200-as évek legelején keletkezett). Még a nevük is oda van vésve a figurák fölé. Mivel Modena nagyon fontos kereskedelmi- zarándok- és nagyhatalmak közti útvonalak találkozásánál terült el a középkorban, lehetségesnek tartják, hogy Angliából jövő vándorszínészek hozták magukkal Artúr király legendáját, szóban, még mielőtt azt papírra vetette volna valaki.

 

 A San Domenico templom

A Palazzo Ducale-t, vagyis a hercegi palotát és a közelében lévő Chiesa di San Domenicot régen egy föld alatti átjáró kötötte össze. Befalazott ajtaja ma is látható. Az alagút nemcsak azt a célt szolgálta, hogy a herceg a pórnépet elkerülve titokban menjen ájtatoskodni, hanem menekülési útvonalként is funkcionált. És hogy erre miért volt szükség? Talán azért, mert a herceg sejtette, hogy egyszer talán menekülnie kell Modenából, mivel a modenai nép ahhoz szokott korábban, hogy saját magát irányítsa, az Este hercegek viszont ahhoz, hogy másokat irányítsanak és megszerezzék, amit akarnak. Eredetileg Ferrarában volt székhelyük, csakhogy 1598-ban Cesare d'Estét nem ismerték el legitim örökösnek és kénytelen volt átköltözni Modenába. Röviden ennyi. Hosszabban majd talán máskor mesélek.

Teatro Anatomico

Vagyis anatómiai színház, csarnok. Egy bizonyos Scarpa nevű orvos fejéből pattant ki az ötlet a 18. század végén, aki holttestek balzsamozásával foglalatoskodott, illetve itt prezentálta tanítványainak a boncolásokat. Viaszból készült élethű szobrok mutatják be az emberi test anatómiai felépítést. Állítólag furcsa dolgok történtek itt...

Gundeberga rejtélye

A dóm alatti kriptában nemcsak római kori, hanem longobárd sírok is találhatóak.Ez a bizonyos Gundeberga nevezetű longobárd hölgy Kr.u. 570-ben halt meg, vagyis a Római Birodalom bukása után majd egy évszázaddal, ennek ellenére a halál dátuma mellé felírták az abban az évben uralkodó római császárt és konzulokat. Egyes összeesküvés-elmélet kedvelők ezt az időutazás által tartják lehetségesnek.

Források (a szóbelieken kívül):

http://www.modenatoday.it/cronaca/5-misteri-duomo-modena-templari-viaggi-tempo-cavalieri.html

https://www.youtube.com/watch?v=BaeoNrHHnbQ 

 

 

 

2 komment

Címkék: történelem halloween érdekességek rejtélyek Modena

A bejegyzés trackback címe:

https://labellaitalia.blog.hu/api/trackback/id/tr1611818579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Momina 2016.11.22. 19:00:25

Ez remek volt, felkeltette az érdeklődésemet! Sokat járunk Olaszországba, de Modena eddig kimaradt. Eddig :)

bhe 2016.11.24. 14:47:51

Pont félúton van Párma és Bologna közt. Megéri útba ejteni, bár el kell ismernem, Bolognával azért nem veheti fel a versenyt :)
süti beállítások módosítása