HTML

La Bella Italia

Olaszország egy ott élő külföldi szemével, sok-sok képpel, tájak, városok, ételek, életek, érdekességek.

Friss topikok

  • bhe: Pont félúton van Párma és Bologna közt. Megéri útba ejteni, bár el kell ismernem, Bolognával azért... (2016.11.24. 14:47) Modenai rejtélyek
  • bhe: @inkvisitor: Hát én pont ilyen tisztaságmániás vagyok, amit leírsz, hogy semmi háziállat és amikor... (2014.04.04. 13:02) 10 különbség az olasz és a magyar ovik között

Modena

2016.10.18. 14:45 bhe

Mi jut eszembe róla?

Balzsamecet: Igen, modenai, de nem ott gyártják, csak a környékén, hiszen nemcsak a város, hanem a megye (provincia) is mindig a megyeszékhely nevét viseli Olaszországban. Az ecetgyártók (acetaia) inkább a vidékhez kötődnek(Spilambertoban van múzeuma is), szóval haladjunk tovább.

 Balzsamecetes hordók egy ecetgyárban. A jobb fajta balzsamecetet évekig érlelik.

Autógyártás: A Ferrarit mondjuk Maranellóban gyártják, de Enzo Ferrari szülőháza, és a helyén berendezett múzeum Modenában található. A Maserati székhelye viszont tényleg Modenában van. Engem amúgy abszolút hidegen hagy, nem jártam még a Ferrari-múzeumban és nem is fogok. Ellentétben a nagyobbik fiammal, akit már oviban is vittek oda kirándulni. és aki nem autót, hanem Ferrarit akar majd nagy korában. Merthogy az külön kategória.

 Casa Enzo Ferrari. A régi házikó Ferrari eredeti műhelyét rekonstruálja, amiből később kinőtte magát az autógyár. A sárgás posztmodern épületben pedig mindenféle veterán autók vannak kiállítva.

Este hercegek központja: Ez maximum csak annak rémlik, aki hozzám hasonlóan a történelem megszállottja. Az Este család székhelye eredetileg Ferrarában volt, de később (16. sz.) áttevődött Modenába. A Palazzo Ducale, vagyis a hercegi palota a Piazza Román található. Egyik részében az Accademia Militare, vagyis a katonai akadémia működik.

Palazzo Ducale / Accademia Militare, Modena

Luciano Pavarotti: Bizony, ő Modena leghíresebb szülötte Enzo Ferrari mellett. Mivel én személy szerint nem bírom az operát, ez a tény is hidegen hagy. Egyébként Pavarotti szülőháza sem Modena városában található, hanem pár kilométerre a semmi közepén, három kis falu között, bár közigazgatásilag valóban Modenához tartozik a terület.

Ház a semmi közepén.

Duomo di Modena, Torre della Ghirlandina: Persze amíg nem jártam ott, nem ismertem, nekem se ez jutott eszembe róla. De mostmár bizton állíthatom, turistaszemmel és környékbeli lakos szemmel is a katedrális a magas toronnyal Modena jelképe, a város szíve és fő tájékozódási pontja. Tucatnyi környékbeli és kevésbé környékbeli várost bejárva nem találkoztam még ennyire vakítóan fehér épülettel a régióban és környékén. Ha a Modena-Sassuolo gyorsforgalmi úton közelítem meg Modenát, már a város peremét elérve feltűnik a 47 méter magas torony. A városban gyalogosan bóklászva is minduntalan felbukkan a szeszélyesen, minden városmérnöki szabályozást figyelmen kívül hagyó keskeny utcácskák végén, segítve a bizonytalan felfedezőt. Fehérsége amúgy gondos felújítás következménye, mikor szűk 2 éve először láttam, teljesen másik része volt felállványozva, mint most.

dsc06295.JPG

Az első találkozásom Modenával

Nyár, 35 fok. Az élmény kissé összemosódik Bolognával, mivel egy nap alatt tudtuk le a kettőt, de a dóm és a torony képe jól bevésődött. A város lakosai számát tekintve nem sokkal nagyobb, mint a szülővárosom, mégis sokkal több élet van benne. Rengeteg márkás üzlet a régi épületek árkádjai alatt, hömpölygő embertömeg, turista egy szál se, a bárok tömve hangosan beszélgető, nevetgélő helyi lakosokkal. Panino con prosciutto crudo e cappuccino - ennyi volt az aznapi ebédem, mégis felért akármivel a Piazza Grande szélén. Ha már megemlítettem a főteret és a dómot, muszáj szóba hozni a centrum még egy apró nevezetességét: ez nem más, mint a Preda Ringadora. Ennek a sík tetejű, 3 méter hosszú, 10-13. században készült kőtömbnek rengeteg funkciója volt az évszázadok során, kereskedők és szónokok használták, és ide állították ki szégyenszemre a nem fizető adósokat is.

Második találkozás

Kiköltözésünk után rögtön. Ősz vége. Hideg. Vasárnapi bolhapiac.A dóm nemcsak napsütésben szép. Egy érdekes kacsás-kisfiús szökőkút ami a fiamnak nagyon tetszett. Hirtelen ennyi jut eszembe.

 

Harmadik találkozás

Tavasz. Március vége. Napsütés. Egy ingyenes idegenvezetés, ami bemutatja az UNESCO világörökség részeit, és amelyért a nyelviskolában extra krediteket kaptam. Felmentünk a 47 méter magas toronyba is. Harmadik hónapos kismamaként hősiesen felgyalogoltam. A Torre della Ghirlandia belülről is szép, és itt látható a Bolognától 1325-ben hadizsákmányként szerzett vödör másolata. Igen, ez komoly. Az eredetit a városházán őrzik. Azt is volt szerencsém megtekinteni. A sztori pedig megérdemel egy külön posztot. Nagyon puccos helyen dolgoznak ezek a modenai városatyák meg hivatalnokok. Teli van festményekkel az épület, a Palazzo Comunale. Épp ebédszünet volt, mikor ott jártunk, úgyhogy a polgármesteri hivatalba is betekinthettünk. Mindenféle iratok halomban az asztalokon... Vajon Magyarországon beengednének-e egy csapat migráns turistát? 2014-03-07_11_40_38.jpg

La secchia rapita - a Bolognától zsákmányolt vödör másolata a Torre della Ghirlandina tetején

Ezek az emlékezetesebb találkozásaim Modena központjával. Azóta is megfordulok itt időnként intézni valóim közepette, de még mindig rá tudok csodálkozni. A nevezetességeken, a macskaköves főtéren túl szeretem a boltíves házakat, melyek mindenféle meleg földszínben pompáznak: napsárga, okker, terrakotta, vörös, barna. Szeretem az itteni bárokat és fagyizókat, az üzletek kirakatait a Via Emilián, meg az állandó fesztiválokat, legyenek gasztro- vagy veterán autó- témájúak.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://labellaitalia.blog.hu/api/trackback/id/tr976307028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása